Home
About Us
Objectives
Consultancies
Seed & Planting Material
Annual Reports
Tech Commercialization
Downloads
Tenders
Available Technologies
Newspaper advertisement
Recruitment
Latest News
Annual Procurement Plan
Board of Directors
Institutes
Available Technology
Latest News
Events
Contact Us
Home
ICAR - National Dairy Research Institute (NDRI)
Print
Sr.No
Item
1
A new rapid test for detection of detergent in milk
2
A new strip-based test for detection of neutralizers in milk
3
A new strip-based test for detection of urea in milk
4
A strip-based test for detection of sucrose in milk
5
Extended shelf life functional paneer
6
Paper Strip Assay for Rapid Detection of Pesticide Residues
7
Paper strip-based assay for antibiotic detection in milk
8
Rapid test for detection of coliforms in milk
9
Spore Based Kit for Detection of Antibiotic Residues in Milk at Dairy Farm
10
Strip based test for detection of glucose in milk
11
Strip Based Test for Detection of Hydrogen Peroxide in Milk
12
Strip Based Test for Detection of Maltodextrin in Milk
13
Two stage enzyme assay for detection of enterococci in milk and milk products
14
DNA Based Method for Differentiation of Cow, Buffalo, Sheep, Goat and Camel Milk
15
Probiotic bacterial culture for preparation of fermented milk products with immune-modulatory attributes for aging subjects/ sucking mothers and new-born’s
16
Rapid test for detection of E. coli in milk
17
Technology for preparation of improved texture Dahi
18
Two stage enzyme-based assay for detection of L. Monocytogenes in milk
19
Anionic Mineral Mixture for reducing post-partum problems in cattle and buffaloes
20
Aptamer for Aflatoxin M1
21
Aptamer for Betacasomorphin-7
22
Technology of Sour Dahi Using Prolific Acidifying Lactic Cultures
23
Misti Doi With Fast Acidifying High Sugar Tolerating Lactic Culture(s)
24
Process Technology for Palada Payasam Mix Preparation by Dry Crystallization Method in A Mechanical Unit
25
Arjuna herbal ghee
26
Technology for preparation of shelf stable, nutritionally rich smoothies using dairy and non-dairy ingredients
27
Whey Jaljeera Drink
28
Technology for the manufacture of aloe vera supplemented probiotic lassi
29
Technology of ‘Ready to Reconstitute Rasmalai Mix
30
Technology for Preparation of Milk Based Spray Dried Nanoencapsulated Curcumin Formulation
31
Indigenous probiotic Lactobacillus strain LBS2
32
Indigenous probiotic strain Lactobacillus plantarum Lp91 (MTCC 5690)
33
Indigenous probiotic strain Lactobacillus fermentum Lf1 (MTCC 5689)
34
Indigenous Native vitamin B12 producing Lactobacillus reuteri NCDC 958/VTCC610B for production of vitamin B12 bio-fortified soy curd
35
Indigenous probiotic Lactobacillus fermentum NCDC 400 Strain
36
Milk protein-enriched iron fortified Bajra biscuit
37
Area specific mineral mixture for Dairy animals
38
Trace mineral fortified anionic mineral mixture for advanced pregnant cattle and buffaloes
39
Technology for Preparation of Curcumin Fortified Ghee (IDP-05)
40
Technology of Reduced Calorie Peda (IDP-07)
41
Technology of High protein ice cream (IDP-50)
42
Aloe vera supplemented probiotic lassi (IDP-18)
43
Arjuna Herbal Ghee (IDP-25)
44
Extended Shelf-Life Functional Paneer (IDP-23)
45
Technology of Long life milk cake (IDP-22)
46
Technology to prepare a kit for the detection of vegetable oil/ fats in ghee (FSQA-12)
47
Low sodium processed Mozzarella cheese (IDP-30)
Sr.No
Item
१
दूध में डिटर्जेंट का पता लगाने के लिए एक नया रैपिड टेस्ट
२
दूध में न्यूट्रलाइज़र का पता लगाने के लिए एक नया स्ट्रिप-आधारित परीक्षण
३
दूध में यूरिया का पता लगाने के लिए एक नया स्ट्रिप-आधारित परीक्षण
४
दूध में सुक्रोज का पता लगाने के लिए एक स्ट्रिप-आधारित परीक्षण
५
विस्तारित शैल्फ जीवन कार्यात्मक पनीर
६
कीटनाशक अवशेषों के तेजी से पता लगाने के लिए पेपर स्ट्रिप परख
७
दूध में एंटीबायोटिक का पता लगाने के लिए पेपर स्ट्रिप-आधारित परख
८
दूध में कोलीफॉर्म का पता लगाने के लिए रैपिड टेस्ट
९
डेयरी फार्म में दूध में एंटीबायोटिक अवशेषों का पता लगाने के लिए बीजाणु आधारित किट
१०
दूध में ग्लूकोज का पता लगाने के लिए स्ट्रिप आधारित परीक्षण
११
दूध में हाइड्रोजन पेरोक्साइड की जांच के लिए स्ट्रिप आधारित टेस्ट
१२
दूध में माल्टोडेक्सट्रिन की जांच के लिए स्ट्रिप आधारित टेस्ट
१३
१४
गाय, भैंस, भेड़, बकरी और ऊंट के दूध के भेदभाव के लिए डीएनए आधारित विधि
१५
उम्र बढ़ने वाले विषयों / चूसने वाली माताओं और नए जन्मे बच्चों के लिए प्रतिरक्षा-संबंधी विशेषताओं के साथ किण्वित दूध उत्पादों की तैयारी के लिए प्रोबायोटिक बैक्टीरिया की संस्कृति
१६
दूध में ई। कोलाई का पता लगाने के लिए रैपिड टेस्ट
१७
बेहतर बनावट दही की तैयारी के लिए प्रौद्योगिकी
१८
दूध में एल। मोनोसाइटोजेन्स का पता लगाने के लिए दो चरण एंजाइम-आधारित परख
१९
मवेशियों और भैंसों में पोस्ट-पार्टम समस्याओं को कम करने के लिए एनीनिक खनिज मिश्रण
२०
अफलातोक्सिन एम 1 के लिए एप्टैमर
२१
बेटाकसोमोर्फिन -7 के लिए एप्टामर
२२
खट्टा दही की तकनीक प्रोलिफिक एसिडाइजिंग लैक्टिक संस्कृतियों का उपयोग कर
२३
मिस्टी दोई तेज़ एसिडाइजिंग हाई शुगर टॉलरेटिंग लैक्टिक कल्चर के साथ
२४
एक मैकेनिकल यूनिट में सूखी क्रिस्टलीकरण विधि द्वारा पलाड़ा पेसम मिक्स तैयारी के लिए प्रक्रिया प्रौद्योगिकी
२५
अर्जुन हर्बल घी
२६
डेयरी और गैर-डेयरी सामग्री का उपयोग करके शेल्फ स्थिर, पोषण से भरपूर स्मूथी तैयार करने की तकनीक
२७
Whey Jaljeera Drink
२८
Technology for the manufacture of aloe vera supplemented probiotic lassi
२९
Technology of ‘Ready to Reconstitute Rasmalai Mix
३०
Technology for Preparation of Milk Based Spray Dried Nanoencapsulated Curcumin Formulation
३१
Indigenous probiotic Lactobacillus strain LBS2
३२
Indigenous probiotic strain Lactobacillus plantarum Lp91 (MTCC 5690)
३३
Indigenous probiotic strain Lactobacillus fermentum Lf1 (MTCC 5689)
३४
Indigenous Native vitamin B12 producing Lactobacillus reuteri NCDC 958/VTCC610B for production of vitamin B12 bio-fortified soy curd
३५
Indigenous probiotic Lactobacillus fermentum NCDC 400 Strain
३६
Milk protein-enriched iron fortified Bajra biscuit
३७
Area specific mineral mixture for Dairy animals
३८
Trace mineral fortified anionic mineral mixture for advanced pregnant cattle and buffaloes
३९
Technology for Preparation of Curcumin Fortified Ghee (IDP-05)
४०
Technology of Reduced Calorie Peda (IDP-07)
४१
Technology of High protein ice cream (IDP-50)
४२
Aloe vera supplemented probiotic lassi (IDP-18)
४३
Arjuna Herbal Ghee (IDP-25)
४४
Extended Shelf-Life Functional Paneer (IDP-23)
४५
Technology of Long life milk cake (IDP-22)
४६
Technology to prepare a kit for the detection of vegetable oil/ fats in ghee (FSQA-12)
४७
Low sodium processed Mozzarella cheese (IDP-30)